NOVOSTI

Poziv za upis djece u prvi razred

Poziv za upis djece u prvi razred školske 2020/2021.godine i prijavu za upis možete preuzeti ispod:

Poziv za upis djece u prvi razred
Prijava za upis djeteta

Raspored održavanja online nastave

Poštovani roditelji, dragi učenici, zahvaljujući zajedničkom radu i angažmanu menadžmenta i nastavnika škole, učenika i roditelja, uspješno su okončane tri sedmice online nastave. U nastojanju da online nastava ne predstavlja dodatno psihološko opterećenje za roditelje, učenike i nastavnike, a na osnovu Preporuke Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo broj:11/06-34-157-11.1/20 od 03.04.2020. godine, nastava će se od 6.4.2020. godine izvoditi u periodu od 09:00 h do 15:10 h. Nastava će se održavati prema važećem rasporedu časova u slijedećim terminima:


Budite odgovorni, ostanite kući i sačuvajte svoje zdravlje i zdravlje najmilijih!

D I R E K T O R I C A :
Mr .sci .Hadžić Nerminka

Posjeta TRT televizija i ministra za obrazovanja, nauku i mlade KS Anis Krivić

Danas je našu školu posjetila TRT televizija i ministar obrazovanja, nauke i mladih KS Anis Krivić. Naša kolegica Benina Ibrahimović pokazala je ukratko kako funkciniše platforma na kojoj radimo online nastavu, a roditeji su dali izjave o popravci računara u kabinetu informatike te podjeli istih učenicima. Obišli smo kabinete i napravili kratki prilog o našoj školi.

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Anis Krivić u posjeti našoj školi

Dana, 20.03.2020. godine, našu školu je posjetio ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Anis Krivić i uručio donaciju od dvadeset tablet uređaja za učenike koji nisu imali sredstva za pristup online nastavi.Uređaje je donirala kompanija" Hit Coloseum " iz Sarajeva, čiji je direktor Massimo Leban iste uručio direktorici škole Nerminki Hadžić. Donirana oprema mnogo će pomoći u realizaciji online nastave, koja je u toku zbog proglašenja pandemije izazvane koronavirusom.

Tableti će biti dodijeljeni učenicima iz Dječijeg doma Bjelave i Sigurne kuće da bi i oni imali jednake uslove za pohađanje online nastave.

Direktorica Hadžić upoznala je ministra Krivića o dosadašnjoj organizaciji i realizaciji online nastave u našoj školi. Zahvalila se na vrijednoj donaciji i ujedno je pohvalila trud i rad nastavnog osoblja .Posebnu zahvalnost je uputila i roditeljiima učenika naše škole koji su donirali računarsku opremu za učenike koji nisu bili u mogućnosti da prate online nastavu. Na kraju još jednom veliko hvala ministru, kao i roditeljima koji svakodnevno posjećuju školu i rade na osposobljavanju opreme kako bi svi učenici imali pristup radu.

Online nastava - obavještenje za učenike i roditelje

Online nastava u našoj školi će se odvijati putem aplikacije Microsoft Teams koja je u sastavu Office 365. Učenici su već od razrednika dobili pristupne podatke i objašnjenja za korištenje. U slučaju da se ne možete prijaviti, obratite se razrednicima ili pošaljite poruku na email online.nastava.info@osansa.edu.ba.

Link za pristup online nastavi putem Microsoft Teams: Online nastava

Materijali za učenike: I Razred II Razred III Razred IV Razred

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

U OŠ "Alija Nametak" održana je prigodna svečanost u povodu obilježavanja 1. marta - Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Učenici i nastavnici škole tim povodom su pripremili bogat kulturno - umjetnički program, koji je oduševio brojne posjetioce, prijatelje i goste škole. Učenici OŠ "Alija Nametak" su pjesmom, recitacijama i igrokazima pokazali kako se voli jedina nam domovina. Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine svim uposlenicima, učenicima, roditeljima i gostima čestitala je direktorica škole Nerminka Hadžić.

Početak II polugodišta školske 2019/2020. godine

Nastava u drugom polugodištu počinje u srijedu, 29.1.2020. god. prema sljedećem rasporedu:

Prva smjena su učenici II, IV, VI, VIII razreda, a druga smjena su učenici I, III, V, VII, IX razreda.

Prevoz učenika od I do IV razreda je obazbijeđen.

Podjela uvjerenja

Obavještavamo učenike da je podjela uvjerenja u četvrtak, 16.1.2020. prema sljedećem rasporedu:

I, III, V, VII, IX razredi u 12:00 h

II, IV, VI, VIII u 13:00 h

Nastava u drugom polugodištu počinje u srijedu, 29.1.2020. god. prema sljedećem rasporedu:

Prva smjena su učenici II, IV, VI, VIII razreda, a druga smjena su učenici I, III, V, VII, IX razreda.

Posjeta Federalnom meteorološkom zavodu

Učenici trećeg razreda sa svojim učiteljicama Melihom ćemal, Nihadom Topalović i Aidom Hajduković Kristiansen posjetili su prošle sedmice Federalni meteorološki zavod. U sklopu posjete učenici su produbili svoja znanja o praćenju meteoroloških promjena, upoznali su se sa radom meteorologa, tehnikom i tehnologijom koja prati i bilježi meteorološke promjene, načinom rada i korištenja i izgledom mjernih meteoroloških instrumenata poput: snijegomjera, kišomjera, termometra, termografa.

Posjeta vatrogascima

Učenici trećeg razreda sa svojom učiteljicom Aidom Hajduković Kristiansen posjetili su vatrogasnu stanicu koja se nalazi u blizini naše škole. Vatrogasci su djecu srdačno dočekali, razgovarali su s učenicima o svom zanimanju, pokazali su svoju opremu i vozila. Učenici su imali priliku probati zaštitni vatrogasni šljem, ući u vatrogasno vozilo i koristiti vatrogasni aparat za gašenje požara. Kako je to bilo možete pogledati na slikama.

Međunarodni dan ljudskih prava

U utorak 10. decembra ove godine učenici naše škole u pratnji nastavnice Vildane Džafo obilježili su Međunarodni dan ljudskih prava. Oni su prisustvovali obilježavanju ovog dana koje se dogodilo u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine. Zajedno sa mnogim uglednim zvanicama uključujući i ambasadore Italije i Njemačke u BiH, predstavnicima međunarodnih organizacija i civilnog društva Bosne i Hercegovine bilo je prisutno preko 700 mladih ljudi iz 35 škola iz svih dijelova naše zemlje. Istaknut je značaj poštivanja osnovnih ljudskih prava u Bosni i Hercegovini.

Moj tanjir - Zdrava ishrana

Zdrava ishrana veoma je važna za pravilan rast i razvoj djece. U sklopu nastavnog sadržaja iz Tjelesnog i zdravstvenog odgoja realizovana je tema Zdrava ishrana kroz teorijsku i praktičnu nastavu. Učenici trećeg razreda sa svojim učiteljicama Melihom Ćemal i Aidom Hajduković Kristiansen trude se da svaki dan imaju zdravu užinu. Na meniju imali su sendvič od crnog, raževog ili integralnog peciva sa sirnim namazom, voćnu salatu i čaj. Na slikama je zabilježen dio atmosfere s tih časova. Mi smo uživali, a nadam se da ćete i vi dok budete gledali naše slike.

Posjeta pošti i Dobrovoljnoj vatrogasnoj brigadi Bjelave

Aktiv prvačića,učitelji Vrabac Vildana, Bajić Elnisa uz podršku Omeragić Amne, Ramić Mirza sa svojim učenicima bili su u posjeti pošti i Dobrovoljnoj vatrogasnoj brigadi Bjelave. Posjeta je realizovana u četvrtak 5.12.2019. godine.

Školska kantina

Dana 03.12.2019.godine u prostorijama naše škole otvorena je školska kantina za učenike i osoblje škole.

Uređenje enterijera škole

U proteklom periodu u našoj školi su izvedeni radovi na uređenju eneterijera škole. Urađene su trakaste zavjese u svim učionicama. Ovo je samo jedna od aktivnosti uređenja enterijera škole koja je realizovana a ostale predstoje u narednom periodu.

Dan državnosti Bosne i Hercgovine

Dana 21.11.2019.godine u prostorijama naše škole održana je svečana priredba povodom “Dana državnosti BiH”. Pjesmom, plesom i recitalom naši učenici obilježili su ovaj značajni datum u historiji naše domovine.

Posjeta izložbi u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine

Učenici 8-3 razreda u pratnji svoje razrednice Almedine Kujundžić Pijalović dana 29.11. 2019.godine posjetili su Historijski muzej, izložbu našeg velikog umjetnika Safeta Zeca. Izložba pod imenom "Zagrljaji" izazvala je divljenje (maestralna izvedba) i tugu (umjetnika su inspirisale stvarne priče i istiniti događaji ratnog perioda).

Posjeta Federalnom hidrometeorološkom zavodu u Sarajevu

Dana 30.10.2019. u sklopu nastavnog plana i pograma učenici petog razreda posjetili su Federalni hidrometeorološki zavod u Sarajevu, u pratnji nastavnice geografije, Džafo Vildane. Učenici su pozorno slušali izlaganja gdin-a Dženana Zuluma koji nas je ljubazno dočekao i ugostio. Učenici su se upoznali sa mjernim instrumentima kojim se mjeri temperatura zraka, temperatura tla, količina padavina i smjer vjetra.

Dani Matice Hrvatske

U okviru Dana Matice hrvatske u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti u Sarajevu od 19.11. do 23.11.2019. postavljena je izložba likovnih radova učenika sarajevskih osnovnih škola. Na izložbi su među ostalim postavljeni i radovi učenica naše škole Anese Šatara, Amile Osmanović i Laylle Hubić. One su članice likovne sekcije koju vodi nastavnica Almedina Kujundžić-Pijalović.

Laylla, Amila i Anesa na otvaranju izložbe u pratnji pedagogice Medihe Beširević

Obavještenje povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine

Svjetski dan štednje

Učenici IV-3 su 31.10.2019. godine obilježili svjetski dan štednje. Na poziv Sberbank poslovnice Stari Grad djeca su imala priliku da obiđu banku, prisustvuju kratkoj edukaciji o štednji, fotografišu se i dobiju prigodne poklone. Uposlenici banke su djecu počastili slatkišima, a posjetio ih je i Zmajzi, maskota štednje.

ZAJEDNO GRADIMO SVIJEST O ZNAČAJU ŠTEDNJE!

Posjeta plantaži voća Baš-Bašča

Učenici trećeg razreda, u organizaciji i pratnji svojih učiteljica Aide Hajduković Kristiansen, Melihe Ćemal i Nihade Topalović, bili su u posjeti plantaži voća Baš-Bašča u Brezi. Na početku posjete vlasnik plantaže je učenicima održao kratku prezentaciju o voćnjaku, radovima u voćnjaku i proizvodima koji se proizvode u voćnjaku (sokovi, džemovi, pekmez). Nakon prezentacije učenici su se takmičili u igrama poput povlaćenja užeta, skakanja u vrećama, gađanja lopticom u čunjeve.

Pod šadrvanima je poslužen ručak, a nakon toga su učenici uživali u prirodnom ambijentu bašte, jezera, pecanju i slobodnim igrama i razgledanju životinja (patke, ćurke, psi...). Posjeta je završena branjem voća i slobodnom šetnjom po voćnjaku. Tokom branja imali smo zadovoljstvo i susresti lisicu koja se šetkala u voćnjaku. Svo voće koje su učenici ubrali ponijeli su svojim kućama.

Bilo je to jedno lijepo i ugodno iskustvo.

Posjeta Domu za djecu bez roditeljskog staranja

Povodom obilježavanja Dječije nedjelje, pod sloganom “Sretan ćes biti svijete kad usrećis dijete”, učenici trećeg razreda, u organizaciji i pratnji svojih učiteljica Aide Hajduković Kristiansen, Melihe Ćemal i Nihade Topalović, posjetili su Dom za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama. Doprinos Dječijoj nedjelji, čiji je cilj poticanje i organizovanje kulturno-obrazovnih, rekreativnih i drugih mjera i akcija za unapređenje brige o djeci u FBiH, naši učenici su dali učešćem u karaoke programu sa šest muzičkih tačaka. Nakon nastupa djeca su uživala u slobodnoj igri i druženju.

Posjeta pošti i biblioteci

Učenici III-3 odjeljenja su posjetili Gradsku biblioteku i poštu u pratnji svoje učiteljice Aide Hajduković Kristiansen. Osoblje pošte upoznalo je učenike sa poštanskim uslugama, klasifikacijom poštanskih usluga i karakteristikama tehnološkog procesa u PTT saobraćaju.

U pošti su učenici imali priliku i sami koristiti neke od usluga pošte te su platili jedan račun, kupili i poslali čestitku. Nakon toga je uslijedila posjeta Gradskoj biblioteci. U biblioteci učenici su se upoznali s načinom i pravilima korištenja usluga biblioteke, načinom učlanjivanja, izgledom članske kartice i njenim značenjem, različitim književnim žanrovima. Učenici su s bibliotekarkom razgovarali o aktuelnim književnim izdanjima koja su veoma popularna u njihovom uzrastu poput knjige “Dnevnik šonjavka”. Bibliotekarka je učenike provela kroz biblioteku, objasnila im po kojem kriterijimu su smještene knjige na policama i odgovorila na mnoštvo učenickih pitanja. U toku posjete pošti i biblioteci učenici su imali priliku vidjeti praktično ono što su već znali teorijski.

Javni oglas

Izdavanje školske kantine pod zakup

 • Tekst oglasa 1
 • Tekst oglasa 2
 • Kalendar pismenih provjera znanja

  Razredna nastava (I - IV)

 • Prvo polugodište
 • Drugo polugodište
 • Predmetna nastava (V - IX)

 • Prvo polugodište
 • Drugo polugodište
 • Na osnovu Preporuke za izvođenje online nastave od strane Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade br: 11/06-34-157-11/20, 19.3.2020. direktorica škole, Nerminka Hadžić je odlukom stavila van snage kalendar pisanih provjera znanja planiranih za period od 12. do 26. marta.

  SMJENE U ŠKOLSKOJ 2019/2020. GODINI

  Od 3.9.2019.

  Prva smjena:

 • I, III, V, VII i IX razred ulaze u 8:00 h
 • Druga smjena:

 • II i IV razred ulaze u 13:30 h
 • VI razred ulazi u 12:30 h
 • VIII razred ulazi u 11:40 h
 • Smjene se mijenjaju sedmično.