NOVOSTI

Bajram Šerif Mubarek Olsun

Sretan vaskrs

DAN ARMIJE

Sretan uskrs

Svjetski dan obilježavanja osoba s Down sindromom

OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA OSOBA S DOWN SINDROMOM

21.3. Svjetski dan poezije i svjetski dan osoba s Down sindromom

Poštovani roditelji,nastavnici i učenici, pogledajte rad povodom obilježavanja 21.3. Svjetskog dana poezije i Svjetskog dana osoba s Down sindromom.

U prilogu:

21.3. Svjetski dan poezije i Svjetski dan osoba s Down sindromom

Općinsko takmičenje iz matematike

Na takmičenju iz matematike OŠ na području Općine Centar, koje je održano dana 05.03.2022. u OŠ "Isak Samokovlija", naši učenici ostvarili su dobre rezultate. VIII razred su osvojili 3. mjesto i IX razred su osvojili 1. mjesto.

Čestitamo našim vrijednim učenicima na ovakvom rezultatu i želimo im mnogo uspjeha u daljim takmičenjima.

PRIREDBA - 1. MART DAN NEZAVISNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE

Dan ružičastih majica

Poštovani roditelji / staratelji i učenici naše škole,u prilogu možete pogledati aktivnosti naših učenika povodom obilježavanja "DANA RUŽIČASTIH MAJICA".

DAN RUŽIČASTIH MAJICA

Dan ružičastih majica

Dan ružičastih majica

Međunarodni dan maternjeg jezika

Historijski čas

Obilježavanje 29.godišnjice 105. motorizovane brigade

Na takmičenju literarnih radova OŠ na području Općine Centar u povodu obilježavanja 29. godišnjice 105. motorizovane brigade na svečanoj sjednici koja je je održana dana 18.02.2022. na prostoru Centralnog spomen obilježja našoj učenici Farah Bećiragić dodijeljena je nagrada za osvojeno 2. mjesto.

Čestitamo našoj vrijednoj Farah na ovakvom rezultatu i želimo joj mnogo uspjeha u daljim takmičenjima.

RASPORED TERMINA BESPLATNIH PROJEKATA OPĆINE CENTAR I JU CENTAR ZA SPORT I REKREACIJU

Škola plivanja

Na osnovu ugovora o realizaciji projekta „Škola plivanja kroz nastavni proces za učenike osnovnih škola sa područja općine Centar Sarajevo – školska 2021/2022. godina“, započela je realizacija ovog projekta na Olimpijskom bazenu na Otoci. Učenici OŠ "Alija Nametak" pohađali su školu plivanja u periodu od 13.-17. decembar 2021. godine. Tokom trajanja ovog projekta učenici su imali organizovan prevoz do bazena i nazad do škole.

Posjeta Zemaljskom muzeju

U novembru 2021 godine, učenici šestih razreda su u pratnji nastavnici historije posjetili Zemaljski muzej . Učenici su detaljno pregledali sva odjeljenja muzeja sa posebnim akcentom na najnoviji dio "Prethistorija". Obzirom da su to izučavali u periodu posjete pokazalo se veoma efektnim za njihovo cjelokupno znanje i shvatanje historije starog vijeka.

Poziv za upis djece u prvi razred

Poštovani roditelji / staratelji , s obzirom da je u toku upis učenika u prvi razred, pozivamo sve roditelje/ staratelje, sadašnje i buduće, da na vrijeme izvrše upis djece u prvi razred.

Sretno malim đacima prvacima!

U prilogu:

Poziv za upis djece u prvi razred
Prijava za upis djeteta

Za više informacija možete kontaktirati na broj: Tel/Fax: 033 - 211 - 075 Sekretar: 033 - 225 - 618 Direktorica: 033 - 408 - 760

Edukacija Wakelet i Book Creator

Dana 18.01.2021. u našoj školi održana je edukacija o internet alatima "Wakelet" i "Book Creator". Naša draga kolegica i nastavnica engleskog jezika Jasmina Sijerčić je održala edukaciju za nastavnike veazano za navedene alate, koje možemo koristiti u nastavi kako bi našim učenicima omogućili zanimljiv i kreativan rad.

Sretna Nova 2022. Godina

Božićna Čestitka


Katolici u našoj zemlji i širom svijeta obilježavaju veliki blagdan-Božić. Prilika je to da uvažimo drugoga i drugačijega, podijelimo radost i empatiju, obnovimo stara i oživimo nova prijateljstva. Toplina, vedrina, mir i dobrota neka u svakome od nas ožive u ovim lijepim blagdanskim danima. Sreća, suosjećajnost i ponos što živimo i dijelimo dobro sa drugima neka budu novorođene vrline u našoj svakodnevnici. Svima koji slave veliki katolički blagdan Božić sretne i blagoslovljene blagdanske dane želimo! Puno sreće, zdravlja i pozitivne energije!

Mural OŠ "Alija Nametak"

Mural OŠ "Alija Nametak", rad učenika: Ligata Lamija, Druškić Lamija,Janjoš Nadin, Plivčić Fatima, Karahasanović Adna i Mirza Spahović. Pored ovih učenika mnogi su dali svoj doprinos u ralizaciji ovog murala.

Sam rad predstavlja nadu u bolje sutra, zajednički doprinos očuvanju prirode i našeg okruženja, reciklirajući sirovine i smanjenje gomilanja otpada što treba da je zadatak svih generacija onih koje izlaze iz škole i onih najmlađih koji su tek upisani u prvi razred. Veliko stablo simbolizira porodicu i zajednicu naše škole.Težnja da ostvarimo bolje obrazovanje, da stremimo višem cilju i da ne odustajemo!

Sekcija prva pomoć

Poštovani roditelji / staratelji i učenici naše škole,u prilogu možete pogledati aktivnosti naših učenika u sklopu sekcije "Prva pomoć".

PRVA POMOĆ

Priredba - 25. novembar Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Sretan 25. novembar Dan državnosti Bosne i Hercegovine!

Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Jesen u očima naših učenika

Poštovani roditelji, uposlenici škole i učenici, u prilogu možete pogledati radove naših učenika na časovima likovne kulture.

Jesen u očima naših učenika

Donacija mikrokreditne fondacije EKI

Mikrokreditna fondacija EKI, koja je poznata po društveno korisnim aktivnostima ovaj put je obradovala učenike naše škole.

Danas su nam uručili vrijednu donaciju u vidu sportske opreme. U ime organizacije, opremu su uručile Selimović Dženita i Fazlić Emina. Direktorica škole Hadžić Nerminka se zahvalila u ime kolektiva i istakla da se radi o vrijednoj donaciji koja će itekako korisiti učenicima i nastavnom osoblju škole.

Donacija EKI

Edukativna ekskurzija nastavnika naše škole

Povodom 5. oktobra - Svjetskog dana učitelja nastavnici naše škole su zahvaljujući Turskom kulturnom centru Yunus Emre u Sarajevu posjetili Tursku gdje su imali priliku vidjeti ljepote Istanbula, predivnog grada. Posjetili su mnogo mjesta u Istanbulu Aja Sofiju, Plavu džamiju, Topkapi palaču, Kapali čaršiju, Luku Emononu, Dolmabahče palatu, Zlatni rog, Trg Taksim, Azijski dio grada, Florya Ataturk Forest... Lijepo sjećanje i uspomene nosimo iz škole "Zeynep Bedija Kiliclioğlu Ilkokulu", gdje su nastavnici srdačno dočekani te su proveli nekoliko sati u obilasku škole, druženju sa učenicima i nastavnicima. To je zaista jedno predivno druženje i posjeta koja će ostati dugo, dugo u lijepom sjećanju. Sve možete pogledati u prilogu fotografija. Stara kineska poslovica glasi: "Fotografija govori više od hiljadu riječi".

Radovi u školi

Poštovani roditelji, uposlenici škole i učenici, u prilogu možete pogledati radove u našoj školi.

RADOVI U ŠKOLI

Bajram Šerif Mubarek Olsun

Povodom nastupajućeg praznika Kurban bajrama svim našim učenicima, roditeljima i uposlenicima "Bajram Šerif Mubarek Olsun". Da ove bajramske dana provedete u zdravlji, sreći i dobrom raspoloženju.

Radovi u školi

Priredba povodom obilježavanja Dana škole

Sretan Dan škole - 15.maj!

Dan škole

Pogledajte naš školski list „BISERAK „u povodu obilježavanja Dana naše škole.
Sretan Dan škole!

Učenički list "Biserak"

Bajram Šerif Mubarek Olsun

Svjetski dan zdravlja

Poštovani roditelji i nastavnici, dragi učenici u prilogu možete pogledati prezentaciju naše učenice Alene Podrug povodom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom- 9. maj.

U prilogu:

Dan pobjede nad fašizmom 9. maj

Obavijest

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS
Poštovani/a, u proteklom periodu bilježimo povoljnu epidemiološku situaciju u Kantonu Sarajevo. Na dan 5.5.2021. registrovana je 21 oboljela osoba, a incidenca na 100.000 stanovnika je 52. S tim u vezi Vlada Kantona Sarajevo donijela je zaključak da će se u periodu od 10.5.2021. do 24.5.2021. nastava odvijati kao do sada uz sljedeće izmjene:
1. Realizacija praktične nastave za sve učenike srednjih škola za stručno obrazovanje i obuku odvija se kod poslodavca i u prostorijama škole uz poštivanje važećih higijensko-epidemioloških mjera u skladu sa Uputstvom br. 11/04-34-2024-3/21 od 2.2.2021. godine.
2. Učenici 1. razreda privatnih srednjih škola mogu pohađati nastavu po kombinovanom modelu u skladu sa Uputstvom br. 11/04-34-2024-3/21 od 2.2.2021. godine.
Također, najavljujemo da će se polaganje mature/završnog ispita za učenike srednjih škola odvijati u prostorijama škole. S poštovanjem.

Čestitka povodom Vaskrsa

Hrišćanski vjernici koji vrijeme računaju po julijanskom kalendaru proslavljaju u nedjelju Vaskrs,najveći i najstariji hrišćanski praznik koji se slavi u spomen na Hristovo uskrsnuće.

Svima koji obilježavaju i slave ovaj praznik, sretan Vaskrs, sa željom da ga provedu u miru i ljubavi sa svojim najmilijim.

Organizacija nastave za period od 4.5.-7.5.2021.

Poštovani roditelji,nastavnici i učenici, shodno Obavijesti Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo od 29.04.2021. godine, od utorka, 04. maja 2021. godine, u školu se vraćaju učenici V i VI razreda. Učenici V razreda ulazit će na glavni ulaz, a učenici VI razreda na sporedni ulaz. Napominjemo učenike da se, tokom boravka u prostorijama škole, pridržavaju svih epidemioloških mjera od strane nadležnih ustanova, posebno kada je u pitanju nošenje maski, distanca i redovno pranje ruku. Svim učenicima želimo sretan nastavak redovne nastave i puno zdravlja.

U prilogu možete pogledati dokument sa :
a) Satnicom održavanja redovne nastave za učenike po razredima i smjenama
b) Raspored kabineta .

Prilog:

Obavijest 30.5.2021.

Dan planete Zemlje

Poštovani roditelji,nastavnici i učenici, u prilogu pogledajte čestitku direktorice škole Nerminke Hadžić povodom obilježavanja dana planete Zemlje.

U prilogu:

Dan planete Zemlje

Dan planete Zemlje

Dan planete Zemlje

Poštovani roditelji,nastavnici i učenici, pogledajte rad učenika geografske sekcije povodom obilježevanja dana planete Zemlje.

U prilogu:

Dan planete Zemlje

Izjava/Zahtjev

Poštovani roditelji, u prilogu možete preuzeti izjavu za online nastavu.

U prilogu:

Izjava online nastava

Obavijest

Poštovani roditelji, Želimo da vas obavijestimo da od ponedjeljka, 19.04.2021. kreće prevoz učenika. O terminima prevoza bićete obaviješteni od strane učiteljica/učitelja vaših učenika. S poštovanjem.

15.April-Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine

Ramazan ŠErif Mubarek Olsun

Svjetski dan zdravlja

Poštovani roditelji,nastavnici i učenici, pogledajte rad učenice Nadin Janjoš povodom obilježevanja svjetskog dana zdravlja.

U prilogu:

Svjetski dan zdravlja

Sretan ti praznik voljeni grade!

2. april - Međunardoni dan podizanja svijesti o autizmu

Čestitka povodom Uskrsa

02.April - Svjetski dan svjesnosti o autizmu

Obilježavanje svjetskog dana meteorologije

Poštovani roditelji,nastavnici i učenici, pogledajte rad učenika geografske sekcije povodom obilježevanja svjetskog meteorologije.

U prilogu:

Svjetski dan meteorologije

Obilježavanje svjetskog dana šuma i dana voda

Poštovani roditelji, nastavnici i učenici, pogledajte radove naših učenika povodom obilježevanja svjetskog dana šuma i voda .

U prilogu:

Svjetski dan šuma
Svjetski dan voda

Svjetski dan osoba s Down sindromom

Priredba - 1.mart Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Sretan 1.mart Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine!

ČESTITKA 1. MART DAN NEZAVISNOSTI BOSNE i HERCEGOVINE

Dragi učenici, roditelji i uposlenici škole

01.marta građani Bosne i Hercegovine obilježavaju svoj veliki praznik - Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Upravo na ovaj dan prije 29 godina građani ove zemlje odlučno su stali na stranu svoje domovine i na historijskom referendumu jedinstveno potvrdili njenu nezavisnost i opstojnost kao zajednice svih ravnopravnih grana - Bosne i Hercegovine. Zbog toga ovaj datum obilježavamo kao praznik ponosa, solidarnosti i odlučnosti.

Čestitku povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine upućujem u želji da svakim danom u vašim srcima jača ljubav prema domovini i da svi zajedno u budućnosti doprinosimo njenom razvoju i prospetitetu.

Sretan 1.mart - Dan nezavisnosti svim učenicima, uposlenicima i roditeljima!

Učenički radovi I-3

Učenički radovi I-2

ŠKOLA SKIJANJA

U okviru Programa skijanja u organizaciji Ministarstva odgoja i obrazovanja, učenici VI-1 odjeljnja JU OŠ "Alija Nametak" uživaju na osunčanim padinama planine Bjelašnice. Uprava škole im želi ugodan boravak i uspjeh u prvim skijaškim koracima. Hvala Ministarstvu za trenutke dječije sreće u ovim teškim vremenima.

Božićna Čestitka


Pravoslavni vjernici, koji poštuju julijanski kalendar, 7. januara obilježavaju najradosniji hrišćanski praznik Božić. Božić je, uz Vaskrs, jedan od dva najveća hrišćanska praznika. Božić je uvijek mrsni dan, kojem je prethodio četrdesetodnevni božićni post, koji predstavlja pročišćenje duha i tijela. Običaj je da se za Božić napravi česnica, pogača od pšeničnog brašna bez kvasca, u koju se stavlja zlatni novčić i koja se lomi rukama. Vjeruje se da će onaj ko u svom komadu pronađe zlatnik imati sreće u nastupajućoj godini. Učenicama, njihovim roditeljima, uposlenicima naše škole i našim dragim prijateljima koji slave ovaj veliki pravoslavni blagdan od srca čestitamo!

Sretna nova godina


Godina koja je iza nas bila je teška i turbulentna. Svemu dođe kraj a nakon kraja je novi početak, često ljepši i vedriji. Gledaćemo naprijed i nadati se ljepšim danima, druženju i učenju u školskim klupama. Nakon noći jutro svane, nakon kiše sunce ugrije. Nova će 2021. godina, vjerujemo i nadamo se biti ljepša, veselija i pozitivnija. Dragim učenicama i učenicima, njihovim roditeljima, uposlenicima naše škole i našim dragim prijateljima od srca SRETNA NOVA 2021. GODINA! Puno zdravlja, lijepih i zajednički provedenih trenutaka, sreće, ljubavi i uzajamnog potpomaganja!

Božićna Čestitka


Katolici u našoj zemlji i širom svijeta obilježavaju veliki blagdan-Božić. Prilika je to da uvažimo drugoga i drugačijega, podijelimo radost i empatiju, obnovimo stara i oživimo nova prijateljstva. Toplina, vedrina, mir i dobrota neka u svakome od nas ožive u ovim lijepim blagdanskim danima. Sreća, suosjećajnost i ponos što živimo i dijelimo dobro sa drugima neka budu novorođene vrline u našoj svakodnevnici. Svima koji slave veliki katolički blagdan Božić sretne i blagoslovljene blagdanske dane želimo! Puno sreće, zdravlja i pozitivne energije!

Čestitka povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine

Povodom 25. novembra Dana državnosti Bosne i Hercegovine, učenici i učenice sedmih i devetih razreda, članovi sekcija: historijska i dodatna nastava iz geografije su pripremili prezentacije i video materijale kako bi čestitali Bosni i Hercegovini Dan državnosti.

Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Čestitka povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine

Savjeti za učenike tokom online nastave

Bajram Šerif Mubarek Olsun

Povodom nastupajućeg praznika Kurban bajrama svim našim učenicima, roditeljima i uposlenicima "Bajram Šerif Mubarek Olsun". Da ove bajramske dana provedete u zdravlji, sreći i dobrom raspoloženju.

Bajram Šerif Mubarek Olsun

Čestitka za Dan škole- Učenici V-2 razreda

Čestitkama za Dan škole zajedno sa učenicima V2 se pridružuje naš učenik Amir Krivdić i u njihovo ime radost sa svima nama dijeli sjajnom izvedbom koju možete pogledati u prilogu.

"Dan škole - Amir Krivdić"

Čestitka za Dan škole

Poštovani učenici, nastavnici, roditelji i saradnici, naša škola danas slavi svoj rođendan. Ovaj izuzetno važan dan obilježiti ćemo na drugačiji način nego što je uobičajeno. Škola je prazna bez vas, dragi učenici, bez vaših osmijeha i školskog zvona. Naši učenici su pokazali i na ovaj način svoju maštu, kreativnost i upornost. Oni su uz pomoć naših vrijednih i inovativnih nastavnika i uz nesebičnu podršku svojih roditelja prilagodili današnji dan novonastaloj situaciji kako bismo prevazišli i ovaj izazov.

Hvala našim učenicima, nastavnicima i roditeljima!

Pogledajte naš školski list „BISERAK „u povodu obilježavanja Dana naše škole.
Sretan Dan škole uz iskrene želje za dobro zdravlje i brz povratak naših učenika u školske klupe !
Nadam se da ćemo iz ove situacije svi izaći bolji, spremniji na nove izazove, nova znanja i vrijednosti.

Direktorica škole ,Nerminka Hadžić

Učenički list "Biserak"

Poziv za upis djece u prvi razred

Poštovani roditelji, s obzirom da je u toku upis učenika u prvi razred, pozivamo sve roditelje, sadašnje i buduće, da na vrijeme izvrše upis svojih mališana u prvi razred. Sretno malim đacima prvacima!

U prilogu:

Poziv za upis djece u prvi razred
Prijava za upis djeteta

Za više informacija možete kontaktirati na broj: Tel/Fax: 033 - 211 - 075 Sekretar: 033 - 225 - 618 Direktorica: 033 - 408 - 760

„Leptir nade i dobre volje“

S ponosom vam prenosimo aktivnost naših učenika koji su pod motom „Leptir nade i dobre volje“ još jednom pokazali da zaslužuju našu pažnju i da mi često možemo učiti od njih. Oni su izradili svog Leptira nade, pričvrstili ga na svojim prozorima i poručili svima da „trebaju ostati kod svojih kuća i da trebaju biti dobri“. Tako su nam poslali poruku da prihvatimo ovo vrijeme u kojem se nalazimo, da se okitimo hrabrošću, lahkoćom transformacije na sve okolnosti, nadom da poslije svakog teškog momenta dolazi olakšanje te da pozitivne promjene uvijek dolaze i da ih se nikada ne treba plašiti već sa puno volje, lahkoće i ljubavi stremiti ka njima.

U nedostatku prilike da kroz bezbrižno trčanje po livadi punoj proljetnog cvijeća tragaju za svojim leptirom sreće i dječijeg zanosa, naši učenici ni u svojim domovima i kućama ne zaboravljaju da svi mi trebamo biti primjer nade i dobre volje kao i leptir koji odiše svim tim osobinama iako nikada ne zna šta budućnost nosi.

UČENICI OŠ "ALIJA NAMETAK" SARAJEVO BOSNA I HERCEGOVINA

Ramazan Šerif Mubarek Olsun

Ramazan je mjesec posta, ibadeta, milosti i oprosta, ali i mjesec radosti i veselja. Neka nam mjesec Ramazan protekne u dobrom zdravlju i dobrim djelima.

Ramazan Šerif Mubarek Olsun!

Dan planete Zemlje

Na konferenciji UNESCO-a 1969. godine John McConnell prvi je put predstavio ideju obilježavanja Dana Zemlje, a sam naziv Earth Day prvi put je 21. marta 1969. godine upotrijebio gradonačelnik San Francisca Joseph Alioto – u proglasu kojim je odlučeno da se u gradu i na područja San Francisca proslavi kao Dan planete Zemlje. Dan planete Zemlje službeno se obilježava od 1992. godine kada je tokom Konferencije UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru na kojoj je sudjelovao velik broj predstavnika vlada i nevladinih organizacija usklađen dalekosežni program za promicanje održivog razvoja. Na prijedlog bolivijske vlade 2009. godine Opća skupština Ujedi­njenih naroda 22. aprila proglasila je međunarodnim Danom planete Zemlje.

Dan planete Zemlje sada je globalni događaj u kojem svake godine sudjeluje više od milijarde ljudi u 192 zemlje. To je dan političkog djelovanja i građanskog sudjelovanja. Ljudi marširaju, potpisuju peticije, susreću se sa svojim izabranim dužnosnicima, sade drveće, čiste svoje gradove i prometnice. Korporacije i vlade ga koriste kako bi se obvezale i objavile mjere održivosti. Čak i vjerske vođe, uključujući papu Franju, povezuju Dan planeta Zemlje sa zaštitom najvećih božjih kreacija, ljudi, biološke raznolikosti i planeta na kojem svi živimo.

Ovogodišnji Dan planete Zemlje održava se pod sloganom "Djelovanje u borbi protiv klimatskih promjena i ublažavanju njihovih posljedica".

Ovo je dan kada bi se svako od nas trebao zamisliti i zapitati: Što ja mogu učiniti za spas Zemlje? Kako mogu pridonijeti tome da naša planeta – taj naš jedini dom koji imamo – spasimo od onečišćenja i uništenja te ga očuvamo za sebe, svoju djecu i one koji dolaze poslije nas?

Cilj obilježavanja ovog dana je da se ukaže na ugroženost prirode i na čovjekov nemar prema njoj, te na opasnost koja prijeti životu na Zemlji. Nastavnici u našoj školi svake godine simbolično obilježavaju ovaj dan, posebnio naglašavajući da svi trebaju početi brinuti o okolini i smanjivati svoj loš uticaj na Zemlju.

Obavještenje

Poštovani učenici i roditelji u skladu sa Školskim kalendarom za školsku 2019/2020. godinu, u četvrtak, 23. 4. 2020. godine, nastava će se realizirati po rasporedu od ponedjeljka.

Kreativni rad učenika

Pozitivna energija koja nam treba u ovim teškim vremenima dolazi od našeg učenika II -1 razreda, koji je pravi mali umjetnik.

Čestitka povodom Vaskrsa

Hrišćanski vjernici koji vrijeme računaju po julijanskom kalendaru proslavljaju u nedjelju Vaskrs, najveći i najstariji hrišćanski praznik koji se slavi u spomen na Hristovo uskrsnuće.

Svima koji obilježavaju i slave ovaj praznik, sretan Vaskrs, sa željom da ga provedu u miru i ljubavi sa svojim najmilijim.

Obavještenje Vaskrs

Prema školskom kalendaru za 2019./2020. godinu, a zbog vjerskog praznika Vaskrsa, ponedjeljak 20. april 2020. godine je nenastavni dan. Nastavni proces redovno će se odvijati od utorka 21. aprila 2020. godine.

Čestitamo svima koji obilježavaju ovaj vjerski blagdan.

OSTANI KUĆI

"Ostanimo još malo kući, ljepše će vrijeme doći, pa ćemo i u školu sretni i zdravi doći!"

Obavještenje

Školskim kalendarom za 2019/2020. godinu, a zbog obilježavanja vjerskog praznika Uskrsa, ponedjeljak (13. april 2020. godine) je nenastavni dan. Online nastava redovno će se odvijati od utorka, 14. aprila 2020. godine po važećem rasporedu.

Čestitka povodom Uskrsa

U nedjelju 12.04.2020. katolici u našoj zemlji i širom svijeta obilježavaju svoj najveći blagdan -Uskrs. Hrišćanski vjernici koji vrijeme računaju po Gregorijanskom kalendaru proslavljaju u nedjelju Uskrs, najveći i najstariji hrišćanski praznik koji se slavi u spomen na Hristovo uskrsnuće, njegovu pobjedu nad smrću i nad grijehom. Dragi učenici, roditelji, prijatelji, sretan i blagoslovljen Uskrs, sa željom da ga provedete u miru i ljubavi sa svojim najmilijim.

Raspored održavanja online nastave

Poštovani roditelji, dragi učenici, zahvaljujući zajedničkom radu i angažmanu menadžmenta i nastavnika škole, učenika i roditelja, uspješno su okončane tri sedmice online nastave. U nastojanju da online nastava ne predstavlja dodatno psihološko opterećenje za roditelje, učenike i nastavnike, a na osnovu Preporuke Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo broj:11/06-34-157-11.1/20 od 03.04.2020. godine, nastava će se od 6.4.2020. godine izvoditi u periodu od 09:00 h do 15:10 h. Nastava će se održavati prema važećem rasporedu časova u slijedećim terminima:


Budite odgovorni, ostanite kući i sačuvajte svoje zdravlje i zdravlje najmilijih!

D I R E K T O R I C A :
Mr .sci .Hadžić Nerminka

Posjeta TRT televizija i ministra za obrazovanja, nauku i mlade KS Anis Krivić

Danas je našu školu posjetila TRT televizija i ministar obrazovanja, nauke i mladih KS Anis Krivić. Naša kolegica Benina Ibrahimović pokazala je ukratko kako funkciniše platforma na kojoj radimo online nastavu, a roditeji su dali izjave o popravci računara u kabinetu informatike te podjeli istih učenicima. Obišli smo kabinete i napravili kratki prilog o našoj školi.

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Anis Krivić u posjeti našoj školi

Dana, 20.03.2020. godine, našu školu je posjetio ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Anis Krivić i uručio donaciju od dvadeset tablet uređaja za učenike koji nisu imali sredstva za pristup online nastavi.Uređaje je donirala kompanija" Hit Coloseum " iz Sarajeva, čiji je direktor Massimo Leban iste uručio direktorici škole Nerminki Hadžić. Donirana oprema mnogo će pomoći u realizaciji online nastave, koja je u toku zbog proglašenja pandemije izazvane koronavirusom.

Tableti će biti dodijeljeni učenicima iz Dječijeg doma Bjelave i Sigurne kuće da bi i oni imali jednake uslove za pohađanje online nastave.

Direktorica Hadžić upoznala je ministra Krivića o dosadašnjoj organizaciji i realizaciji online nastave u našoj školi. Zahvalila se na vrijednoj donaciji i ujedno je pohvalila trud i rad nastavnog osoblja .Posebnu zahvalnost je uputila i roditeljiima učenika naše škole koji su donirali računarsku opremu za učenike koji nisu bili u mogućnosti da prate online nastavu. Na kraju još jednom veliko hvala ministru, kao i roditeljima koji svakodnevno posjećuju školu i rade na osposobljavanju opreme kako bi svi učenici imali pristup radu.

Online nastava - obavještenje za učenike i roditelje

Online nastava u našoj školi će se odvijati putem aplikacije Microsoft Teams koja je u sastavu Office 365. Učenici su već od razrednika dobili pristupne podatke i objašnjenja za korištenje. U slučaju da se ne možete prijaviti, obratite se razrednicima ili pošaljite poruku na email admin@osansa.edu.ba.

Link za pristup online nastavi putem Microsoft Teams: Online nastava

Materijali za učenike: I Razred II Razred III Razred IV Razred

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

U OŠ "Alija Nametak" održana je prigodna svečanost u povodu obilježavanja 1. marta - Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Učenici i nastavnici škole tim povodom su pripremili bogat kulturno - umjetnički program, koji je oduševio brojne posjetioce, prijatelje i goste škole. Učenici OŠ "Alija Nametak" su pjesmom, recitacijama i igrokazima pokazali kako se voli jedina nam domovina. Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine svim uposlenicima, učenicima, roditeljima i gostima čestitala je direktorica škole Nerminka Hadžić.

Početak II polugodišta školske 2019/2020. godine

Nastava u drugom polugodištu počinje u srijedu, 29.1.2020. god. prema sljedećem rasporedu:

Prva smjena su učenici II, IV, VI, VIII razreda, a druga smjena su učenici I, III, V, VII, IX razreda.

Prevoz učenika od I do IV razreda je obazbijeđen.

Podjela uvjerenja

Obavještavamo učenike da je podjela uvjerenja u četvrtak, 16.1.2020. prema sljedećem rasporedu:

I, III, V, VII, IX razredi u 12:00 h

II, IV, VI, VIII u 13:00 h

Nastava u drugom polugodištu počinje u srijedu, 29.1.2020. god. prema sljedećem rasporedu:

Prva smjena su učenici II, IV, VI, VIII razreda, a druga smjena su učenici I, III, V, VII, IX razreda.

Posjeta Federalnom meteorološkom zavodu

Učenici trećeg razreda sa svojim učiteljicama Melihom ćemal, Nihadom Topalović i Aidom Hajduković Kristiansen posjetili su prošle sedmice Federalni meteorološki zavod. U sklopu posjete učenici su produbili svoja znanja o praćenju meteoroloških promjena, upoznali su se sa radom meteorologa, tehnikom i tehnologijom koja prati i bilježi meteorološke promjene, načinom rada i korištenja i izgledom mjernih meteoroloških instrumenata poput: snijegomjera, kišomjera, termometra, termografa.

Posjeta vatrogascima

Učenici trećeg razreda sa svojom učiteljicom Aidom Hajduković Kristiansen posjetili su vatrogasnu stanicu koja se nalazi u blizini naše škole. Vatrogasci su djecu srdačno dočekali, razgovarali su s učenicima o svom zanimanju, pokazali su svoju opremu i vozila. Učenici su imali priliku probati zaštitni vatrogasni šljem, ući u vatrogasno vozilo i koristiti vatrogasni aparat za gašenje požara. Kako je to bilo možete pogledati na slikama.

Međunarodni dan ljudskih prava

U utorak 10. decembra ove godine učenici naše škole u pratnji nastavnice Vildane Džafo obilježili su Međunarodni dan ljudskih prava. Oni su prisustvovali obilježavanju ovog dana koje se dogodilo u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine. Zajedno sa mnogim uglednim zvanicama uključujući i ambasadore Italije i Njemačke u BiH, predstavnicima međunarodnih organizacija i civilnog društva Bosne i Hercegovine bilo je prisutno preko 700 mladih ljudi iz 35 škola iz svih dijelova naše zemlje. Istaknut je značaj poštivanja osnovnih ljudskih prava u Bosni i Hercegovini.

Moj tanjir - Zdrava ishrana

Zdrava ishrana veoma je važna za pravilan rast i razvoj djece. U sklopu nastavnog sadržaja iz Tjelesnog i zdravstvenog odgoja realizovana je tema Zdrava ishrana kroz teorijsku i praktičnu nastavu. Učenici trećeg razreda sa svojim učiteljicama Melihom Ćemal i Aidom Hajduković Kristiansen trude se da svaki dan imaju zdravu užinu. Na meniju imali su sendvič od crnog, raževog ili integralnog peciva sa sirnim namazom, voćnu salatu i čaj. Na slikama je zabilježen dio atmosfere s tih časova. Mi smo uživali, a nadam se da ćete i vi dok budete gledali naše slike.

Posjeta pošti i Dobrovoljnoj vatrogasnoj brigadi Bjelave

Aktiv prvačića,učitelji Vrabac Vildana, Bajić Elnisa uz podršku Omeragić Amne, Ramić Mirza sa svojim učenicima bili su u posjeti pošti i Dobrovoljnoj vatrogasnoj brigadi Bjelave. Posjeta je realizovana u četvrtak 5.12.2019. godine.

Školska kantina

Dana 03.12.2019.godine u prostorijama naše škole otvorena je školska kantina za učenike i osoblje škole.

Uređenje enterijera škole

U proteklom periodu u našoj školi su izvedeni radovi na uređenju eneterijera škole. Urađene su trakaste zavjese u svim učionicama. Ovo je samo jedna od aktivnosti uređenja enterijera škole koja je realizovana a ostale predstoje u narednom periodu.

Dan državnosti Bosne i Hercgovine

Dana 21.11.2019.godine u prostorijama naše škole održana je svečana priredba povodom “Dana državnosti BiH”. Pjesmom, plesom i recitalom naši učenici obilježili su ovaj značajni datum u historiji naše domovine.

Posjeta izložbi u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine

Učenici 8-3 razreda u pratnji svoje razrednice Almedine Kujundžić Pijalović dana 29.11. 2019.godine posjetili su Historijski muzej, izložbu našeg velikog umjetnika Safeta Zeca. Izložba pod imenom "Zagrljaji" izazvala je divljenje (maestralna izvedba) i tugu (umjetnika su inspirisale stvarne priče i istiniti događaji ratnog perioda).

Posjeta Federalnom hidrometeorološkom zavodu u Sarajevu

Dana 30.10.2019. u sklopu nastavnog plana i pograma učenici petog razreda posjetili su Federalni hidrometeorološki zavod u Sarajevu, u pratnji nastavnice geografije, Džafo Vildane. Učenici su pozorno slušali izlaganja gdin-a Dženana Zuluma koji nas je ljubazno dočekao i ugostio. Učenici su se upoznali sa mjernim instrumentima kojim se mjeri temperatura zraka, temperatura tla, količina padavina i smjer vjetra.

Dani Matice Hrvatske

U okviru Dana Matice hrvatske u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti u Sarajevu od 19.11. do 23.11.2019. postavljena je izložba likovnih radova učenika sarajevskih osnovnih škola. Na izložbi su među ostalim postavljeni i radovi učenica naše škole Anese Šatara, Amile Osmanović i Laylle Hubić. One su članice likovne sekcije koju vodi nastavnica Almedina Kujundžić-Pijalović.

Laylla, Amila i Anesa na otvaranju izložbe u pratnji pedagogice Medihe Beširević

Obavještenje povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine

Svjetski dan štednje

Učenici IV-3 su 31.10.2019. godine obilježili svjetski dan štednje. Na poziv Sberbank poslovnice Stari Grad djeca su imala priliku da obiđu banku, prisustvuju kratkoj edukaciji o štednji, fotografišu se i dobiju prigodne poklone. Uposlenici banke su djecu počastili slatkišima, a posjetio ih je i Zmajzi, maskota štednje.

ZAJEDNO GRADIMO SVIJEST O ZNAČAJU ŠTEDNJE!

Posjeta plantaži voća Baš-Bašča

Učenici trećeg razreda, u organizaciji i pratnji svojih učiteljica Aide Hajduković Kristiansen, Melihe Ćemal i Nihade Topalović, bili su u posjeti plantaži voća Baš-Bašča u Brezi. Na početku posjete vlasnik plantaže je učenicima održao kratku prezentaciju o voćnjaku, radovima u voćnjaku i proizvodima koji se proizvode u voćnjaku (sokovi, džemovi, pekmez). Nakon prezentacije učenici su se takmičili u igrama poput povlaćenja užeta, skakanja u vrećama, gađanja lopticom u čunjeve.

Pod šadrvanima je poslužen ručak, a nakon toga su učenici uživali u prirodnom ambijentu bašte, jezera, pecanju i slobodnim igrama i razgledanju životinja (patke, ćurke, psi...). Posjeta je završena branjem voća i slobodnom šetnjom po voćnjaku. Tokom branja imali smo zadovoljstvo i susresti lisicu koja se šetkala u voćnjaku. Svo voće koje su učenici ubrali ponijeli su svojim kućama.

Bilo je to jedno lijepo i ugodno iskustvo.

Posjeta Domu za djecu bez roditeljskog staranja

Povodom obilježavanja Dječije nedjelje, pod sloganom “Sretan ćes biti svijete kad usrećis dijete”, učenici trećeg razreda, u organizaciji i pratnji svojih učiteljica Aide Hajduković Kristiansen, Melihe Ćemal i Nihade Topalović, posjetili su Dom za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama. Doprinos Dječijoj nedjelji, čiji je cilj poticanje i organizovanje kulturno-obrazovnih, rekreativnih i drugih mjera i akcija za unapređenje brige o djeci u FBiH, naši učenici su dali učešćem u karaoke programu sa šest muzičkih tačaka. Nakon nastupa djeca su uživala u slobodnoj igri i druženju.

Posjeta pošti i biblioteci

Učenici III-3 odjeljenja su posjetili Gradsku biblioteku i poštu u pratnji svoje učiteljice Aide Hajduković Kristiansen. Osoblje pošte upoznalo je učenike sa poštanskim uslugama, klasifikacijom poštanskih usluga i karakteristikama tehnološkog procesa u PTT saobraćaju.

U pošti su učenici imali priliku i sami koristiti neke od usluga pošte te su platili jedan račun, kupili i poslali čestitku. Nakon toga je uslijedila posjeta Gradskoj biblioteci. U biblioteci učenici su se upoznali s načinom i pravilima korištenja usluga biblioteke, načinom učlanjivanja, izgledom članske kartice i njenim značenjem, različitim književnim žanrovima. Učenici su s bibliotekarkom razgovarali o aktuelnim književnim izdanjima koja su veoma popularna u njihovom uzrastu poput knjige “Dnevnik šonjavka”. Bibliotekarka je učenike provela kroz biblioteku, objasnila im po kojem kriterijimu su smještene knjige na policama i odgovorila na mnoštvo učenickih pitanja. U toku posjete pošti i biblioteci učenici su imali priliku vidjeti praktično ono što su već znali teorijski.

Javni oglas

Izdavanje školske kantine pod zakup

 • Tekst oglasa 1
 • Tekst oglasa 2
 • Kalendar pismenih provjera znanja

  Razredna nastava (I - IV)

 • Prvo polugodište
 • Drugo polugodište
 • Predmetna nastava (V - IX)

 • Prvo polugodište
 • Drugo polugodište
 • Na osnovu Preporuke za izvođenje online nastave od strane Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade br: 11/06-34-157-11/20, 19.3.2020. direktorica škole, Nerminka Hadžić je odlukom stavila van snage kalendar pisanih provjera znanja planiranih za period od 12. do 26. marta.

  SMJENE U ŠKOLSKOJ 2019/2020. GODINI

  Od 3.9.2019.

  Prva smjena:

 • I, III, V, VII i IX razred ulaze u 8:00 h
 • Druga smjena:

 • II i IV razred ulaze u 13:30 h
 • VI razred ulazi u 12:30 h
 • VIII razred ulazi u 11:40 h
 • Smjene se mijenjaju sedmično.