NOVOSTI

Početak II polugodišta školske 2019/2020. godine

Nastava u drugom polugodištu počinje u srijedu, 29.1.2020. god. prema sljedećem rasporedu:

Prva smjena su učenici II, IV, VI, VIII razreda, a druga smjena su učenici I, III, V, VII, IX razreda.

Prevoz učenika od I do IV razreda je obazbijeđen.

Podjela uvjerenja

Obavještavamo učenike da je podjela uvjerenja u četvrtak, 16.1.2020. prema sljedećem rasporedu:

I, III, V, VII, IX razredi u 12:00 h

II, IV, VI, VIII u 13:00 h

Nastava u drugom polugodištu počinje u srijedu, 29.1.2020. god. prema sljedećem rasporedu:

Prva smjena su učenici II, IV, VI, VIII razreda, a druga smjena su učenici I, III, V, VII, IX razreda.

Posjeta Federalnom meteorološkom zavodu

Učenici trećeg razreda sa svojim učiteljicama Melihom ćemal, Nihadom Topalović i Aidom Hajduković Kristiansen posjetili su prošle sedmice Federalni meteorološki zavod. U sklopu posjete učenici su produbili svoja znanja o praćenju meteoroloških promjena, upoznali su se sa radom meteorologa, tehnikom i tehnologijom koja prati i bilježi meteorološke promjene, načinom rada i korištenja i izgledom mjernih meteoroloških instrumenata poput: snijegomjera, kišomjera, termometra, termografa.

Posjeta vatrogascima

Učenici trećeg razreda sa svojom učiteljicom Aidom Hajduković Kristiansen posjetili su vatrogasnu stanicu koja se nalazi u blizini naše škole. Vatrogasci su djecu srdačno dočekali, razgovarali su s učenicima o svom zanimanju, pokazali su svoju opremu i vozila. Učenici su imali priliku probati zaštitni vatrogasni šljem, ući u vatrogasno vozilo i koristiti vatrogasni aparat za gašenje požara. Kako je to bilo možete pogledati na slikama.

Međunarodni dan ljudskih prava

U utorak 10. decembra ove godine učenici naše škole u pratnji nastavnice Vildane Džafo obilježili su Međunarodni dan ljudskih prava. Oni su prisustvovali obilježavanju ovog dana koje se dogodilo u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine. Zajedno sa mnogim uglednim zvanicama uključujući i ambasadore Italije i Njemačke u BiH, predstavnicima međunarodnih organizacija i civilnog društva Bosne i Hercegovine bilo je prisutno preko 700 mladih ljudi iz 35 škola iz svih dijelova naše zemlje. Istaknut je značaj poštivanja osnovnih ljudskih prava u Bosni i Hercegovini.

Moj tanjir - Zdrava ishrana

Zdrava ishrana veoma je važna za pravilan rast i razvoj djece. U sklopu nastavnog sadržaja iz Tjelesnog i zdravstvenog odgoja realizovana je tema Zdrava ishrana kroz teorijsku i praktičnu nastavu. Učenici trećeg razreda sa svojim učiteljicama Melihom Ćemal i Aidom Hajduković Kristiansen trude se da svaki dan imaju zdravu užinu. Na meniju imali su sendvič od crnog, raževog ili integralnog peciva sa sirnim namazom, voćnu salatu i čaj. Na slikama je zabilježen dio atmosfere s tih časova. Mi smo uživali, a nadam se da ćete i vi dok budete gledali naše slike.

Posjeta pošti i Dobrovoljnoj vatrogasnoj brigadi Bjelave

Aktiv prvačića,učitelji Vrabac Vildana, Bajić Elnisa uz podršku Omeragić Amne, Ramić Mirza sa svojim učenicima bili su u posjeti pošti i Dobrovoljnoj vatrogasnoj brigadi Bjelave. Posjeta je realizovana u četvrtak 5.12.2019. godine.

Školska kantina

Dana 03.12.2019.godine u prostorijama naše škole otvorena je školska kantina za učenike i osoblje škole.

Uređenje enterijera škole

U proteklom periodu u našoj školi su izvedeni radovi na uređenju eneterijera škole. Urađene su trakaste zavjese u svim učionicama. Ovo je samo jedna od aktivnosti uređenja enterijera škole koja je realizovana a ostale predstoje u narednom periodu.

Dan državnosti Bosne i Hercgovine

Dana 21.11.2019.godine u prostorijama naše škole održana je svečana priredba povodom “Dana državnosti BiH”. Pjesmom, plesom i recitalom naši učenici obilježili su ovaj značajni datum u historiji naše domovine.

Posjeta izložbi u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine

Učenici 8-3 razreda u pratnji svoje razrednice Almedine Kujundžić Pijalović dana 29.11. 2019.godine posjetili su Historijski muzej, izložbu našeg velikog umjetnika Safeta Zeca. Izložba pod imenom "Zagrljaji" izazvala je divljenje (maestralna izvedba) i tugu (umjetnika su inspirisale stvarne priče i istiniti događaji ratnog perioda).

Posjeta Federalnom hidrometeorološkom zavodu u Sarajevu

Dana 30.10.2019. u sklopu nastavnog plana i pograma učenici petog razreda posjetili su Federalni hidrometeorološki zavod u Sarajevu, u pratnji nastavnice geografije, Džafo Vildane. Učenici su pozorno slušali izlaganja gdin-a Dženana Zuluma koji nas je ljubazno dočekao i ugostio. Učenici su se upoznali sa mjernim instrumentima kojim se mjeri temperatura zraka, temperatura tla, količina padavina i smjer vjetra.

Dani Matice Hrvatske

U okviru Dana Matice hrvatske u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti u Sarajevu od 19.11. do 23.11.2019. postavljena je izložba likovnih radova učenika sarajevskih osnovnih škola. Na izložbi su među ostalim postavljeni i radovi učenica naše škole Anese Šatara, Amile Osmanović i Laylle Hubić. One su članice likovne sekcije koju vodi nastavnica Almedina Kujundžić-Pijalović.

Laylla, Amila i Anesa na otvaranju izložbe u pratnji pedagogice Medihe Beširević

Obavještenje povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine

Svjetski dan štednje

Učenici IV-3 su 31.10.2019. godine obilježili svjetski dan štednje. Na poziv Sberbank poslovnice Stari Grad djeca su imala priliku da obiđu banku, prisustvuju kratkoj edukaciji o štednji, fotografišu se i dobiju prigodne poklone. Uposlenici banke su djecu počastili slatkišima, a posjetio ih je i Zmajzi, maskota štednje.

ZAJEDNO GRADIMO SVIJEST O ZNAČAJU ŠTEDNJE!

Posjeta plantaži voća Baš-Bašča

Učenici trećeg razreda, u organizaciji i pratnji svojih učiteljica Aide Hajduković Kristiansen, Melihe Ćemal i Nihade Topalović, bili su u posjeti plantaži voća Baš-Bašča u Brezi. Na početku posjete vlasnik plantaže je učenicima održao kratku prezentaciju o voćnjaku, radovima u voćnjaku i proizvodima koji se proizvode u voćnjaku (sokovi, džemovi, pekmez). Nakon prezentacije učenici su se takmičili u igrama poput povlaćenja užeta, skakanja u vrećama, gađanja lopticom u čunjeve.

Pod šadrvanima je poslužen ručak, a nakon toga su učenici uživali u prirodnom ambijentu bašte, jezera, pecanju i slobodnim igrama i razgledanju životinja (patke, ćurke, psi...). Posjeta je završena branjem voća i slobodnom šetnjom po voćnjaku. Tokom branja imali smo zadovoljstvo i susresti lisicu koja se šetkala u voćnjaku. Svo voće koje su učenici ubrali ponijeli su svojim kućama.

Bilo je to jedno lijepo i ugodno iskustvo.

Posjeta Domu za djecu bez roditeljskog staranja

Povodom obilježavanja Dječije nedjelje, pod sloganom “Sretan ćes biti svijete kad usrećis dijete”, učenici trećeg razreda, u organizaciji i pratnji svojih učiteljica Aide Hajduković Kristiansen, Melihe Ćemal i Nihade Topalović, posjetili su Dom za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama. Doprinos Dječijoj nedjelji, čiji je cilj poticanje i organizovanje kulturno-obrazovnih, rekreativnih i drugih mjera i akcija za unapređenje brige o djeci u FBiH, naši učenici su dali učešćem u karaoke programu sa šest muzičkih tačaka. Nakon nastupa djeca su uživala u slobodnoj igri i druženju.

Posjeta pošti i biblioteci

Učenici III-3 odjeljenja su posjetili Gradsku biblioteku i poštu u pratnji svoje učiteljice Aide Hajduković Kristiansen. Osoblje pošte upoznalo je učenike sa poštanskim uslugama, klasifikacijom poštanskih usluga i karakteristikama tehnološkog procesa u PTT saobraćaju.

U pošti su učenici imali priliku i sami koristiti neke od usluga pošte te su platili jedan račun, kupili i poslali čestitku. Nakon toga je uslijedila posjeta Gradskoj biblioteci. U biblioteci učenici su se upoznali s načinom i pravilima korištenja usluga biblioteke, načinom učlanjivanja, izgledom članske kartice i njenim značenjem, različitim književnim žanrovima. Učenici su s bibliotekarkom razgovarali o aktuelnim književnim izdanjima koja su veoma popularna u njihovom uzrastu poput knjige “Dnevnik šonjavka”. Bibliotekarka je učenike provela kroz biblioteku, objasnila im po kojem kriterijimu su smještene knjige na policama i odgovorila na mnoštvo učenickih pitanja. U toku posjete pošti i biblioteci učenici su imali priliku vidjeti praktično ono što su već znali teorijski.

Javni oglas

Izdavanje školske kantine pod zakup

 • Tekst oglasa 1
 • Tekst oglasa 2
 • Kalendar pismenih provjera znanja

  Razredna nastava (I - IV)

 • Prvo polugodište
 • Drugo polugodište
 • Predmetna nastava (V - IX)

 • Prvo polugodište
 • Drugo polugodište
 • SMJENE U ŠKOLSKOJ 2019/2020. GODINI

  Od 3.9.2019.

  Prva smjena:

 • I, III, V, VII i IX razred ulaze u 8:00 h
 • Druga smjena:

 • II i IV razred ulaze u 13:30 h
 • VI razred ulazi u 12:30 h
 • VIII razred ulazi u 11:40 h
 • Smjene se mijenjaju sedmično.